POTŘEBY:
250 g másla pokojové teploty (žádný jiný ztužený tuk)
400 g hladké mouky
180 g domácího vanilkového cukru
1 vejce + 1 žloutek (bílek můžeme použít do polevy)
JAK?
Všechny ingredience dejte do jedné mísy a zpracujte dohromady v robotu s nástavcem háku nebo ručně. Po propracování zabalte těsto do igelitu a dejte maximálně na 2 hodiny do lednice. Poté si těsto nakrájejte na několik částí, pomoučněte vál a po částech těsto rozválejte a vykrajujte. Pečte v troubě cca 20 minut na 170° C.
Tipy:
- Nemáte-li domácí vanilkový cukr, můžete použít klasický cukr smíchaný s kupovaným vanilkovým cukrem. Ani do těsta není třeba dávat tolik cukru.
- Přidejte do těsta trochu citrónové kůry.
- Sušenky jsou také výborné, pokud je ozdobíte cukrovou polevou.
CO CVIČÍME?
Jemnou motoriku, prostorovou orientaci, kreativitu a samostatnost. Starší děti si mohou při přípravě ingrediencí procvičit jednotky. Procvičujeme také trpělivost rodičů.
POZOR NA…
- Obrňte se trpělivostí a nechte děti pracovat co nejvíce samotně. Budou mít radost, zabaví se a učí se samostatnosti.
- Požádejte děti, aby také umyly nádobí, rozvíjíme tak jejich zodpovědnost a samostatnost.
- Sledujte, jakým způsobem děti s těstem pracují. Nevadí jim dotýkat se hmoty? Vykrajují pečlivě, tvar vedle tvaru nebo náhodně?
Zdroj: www.smoothcooking.cz/2015/12/maslove-razitkove-cukrovi-s-pravou.html#more
Zdroj obrázků: SAS Ostrava